Jedina sam se usprotivila šinterima u Rogatici, zato su mi oteli telefon i slomili ruku

Opština Rogatica pokušava da riješi problem napuštenih pasa angažovanjem šinterskih službi iz drugih opština koje fizički i verbalno napadaju njihove građane?

Ovo je priča o Denisi Tuncel, rođenoj u Rogatici kao Denisa Kulovac gdje je i živjela do početka rata ’90-ih godina. Priča obuhvata suočavanje s društvenim odbačajem i fizičkim napadom zbog svoje ljubavi i brige prema životinjama, oslikavajući duboke društvene probleme i potrebu za promjenama u sistemu.

Život je tjerao da mijenja poslove, mjesta boravka, da bude dovitljiva i snalažljiva kako bi preživjela. Ono što je Denisinu biografiju naročito obilježilo jeste to što je bila aktivna učesnica u mirovnim misijama UN-a tokom devedesetih godina, uključujući angažman u UNMIK-u, gdje je radila kao prevodilac. Nakon toga se preselila u Tursku gdje je doživjela bračni krah, nakon čega se vratila u rodnu Bosnu i Rogaticu gdje je odlučila da definitivno ostane.

U oktobru 2023. godine desio se incident koji joj je promijenio svakodnevni život i stvorio traumu koja traje i poslije pola godine. Tom prilikom su je radnici Javnog komunalnog preduzeća „Glogˮ iz Istočnog Starog Grada, prema njenim navodima i video snimcima koje je snimila, napali. Incident je, navodno, rezultirao povredom njene ruke i oštećenjem telefona koji je tek nedavno uspjela da popravi. Njen jedini „grijehˮ je taj što voli životinje i što je glasno rekla da niko nema pravo da uđe na tuđi posjed.

Naime, toga dana, radnici imenovanog preduzeća su u saradnji sa komunalnom policijom došli da pokupe bezdomne pse. Usljed insinuacija od strane zaposlene u komunalnoj policiji da je jedan od uličnih pasa zapravo Denisin, ona silazi ispred zgrade kako bi pokazala pasoše za svoje pse. Nakon toga uslijedile su prijetnje i psovke na nacionalnoj osnovi, a sami incident je kulminirao i fizičkim nasrtajem.

Nije tajna da povratnici u Bosni i Hercegovini često doživljavaju neprijatnosti, da su tretirani na određene načine kako bi se osjetili odbačeno. Upravo takvu verbalnu torturu od okoline trpi Denisa, koja živi sama sa starom i nepokretnom majkom u stambenoj zgradi gdje je živjela i prije rata. Nažalost, doživjela je i, kako tvrdi, fizičku i verbalnu torturu od strane radnika JKP „Glog“. Da stvar bude još gora, tim činom nije završena sva njena nevolja.

Potpuno nenadano, umjesto žrtve, postala je tužena. Sumnja da su je prijavili zaposleni u komunalnoj policiji u Opštini Rogatica, koji su, prema njenim tvrdnjama, dali izjavu da je Denisa ometala i vrijeđala zaposlene u Opštini i Glog-u.
Trenutno čeka prvo ročište za remećenje javnog reda i mira.

Od institucija u Rogatici do objavljivanja ovog videa nismo dobili odgovore na naša pitanja o ovom incidentu, kao i kako je moguće da je Denisa Tuncel ta koja je optužena, a jedina je povrijeđena izašla iz ovog incidenta.

U nastavku pogledajte svjedočenje Denise Tuncel i kakva je bila reakcija krucijalnih institucija.

*Video može da sadrži neprimjerene izraze.

„Jedan šinter je rekao: ‘Izlomi i nju i telefon’, dok me je drugi gurnuo preko ograde u dvorište lovačkog doma. To su gledali zaposleni u Opštini Rogatica koji ni na jedan način nisu pokušali da mi pomognu.”

Team Korina | 5. 4. 2024. Updated: 15. 4. 2024.