Ili démodé homofobični ispadi ili Evropska prijestonica kulture — ne može oboje

Na koncertu poznate beogradske rok grupe „Riblja Čorba” koji je održan prošlog mjeseca u Nikšiću u sklopu obilježavanja početka ljetnje i festivalske sezone mogle su se čuti homofobične uvrede. Naime, više posjetilaca koncerta je potvrdilo da su homofobične izjave bile upućene neposredno pred izvođenje pjesme „Volim, volim, volim, volim žene” od strane njenog frontmena Bore Đorđevića.

Koncert je organizovala Turistička organizacija (TO) Nikšić, pod pokroviteljstvom Opštine Nikšić.

Udruženje Korina se stoga obratilo direktoru TO Nikšić g. Mitru Baraću protestnim dopisom u kojem smo tražili da se izjasne o ovom incidentu i da preuzmu eventualnu odgovornost za odabir izvođača koji je već odranije poznat po izjavama koje pozivaju na netrpeljivost protiv ove društvene grupe (i ne samo te društvene grupe), kako na svojim nastupima, tako i van njih.

Međutim, u javnosti se do sada nije našla vijest o ovom incidentu, iako su pojedini mediji ispratili ovaj nastup. Sve to šalje poruku da su verbalni napadi koji su usmjereni na određene društvene grupe ne samo nekažnjivi, već i prećutno odobreni.

Nedopustivo je da se iz budžeta svih građana plaćaju izvođači i umjetnici koji će da šire mržnju i netrpeljivost prema bilo kom dijelu nikšićke populacije

Posebno zabrinjava činjenica da je koncertu prisustvovao veliki broj djece i mladih koji mogu steći utisak da je takva mržnja i netrpeljivost nešto što se uzima zdravo za gotovo.

Udruženje Korina smatra da je nedopustivo da se iz budžeta svih građana plaćaju izvođači i umjetnici koji će da šire mržnju i netrpeljivost prema bilo kom dijelu nikšićke populacije, i da ih niko ni ne opomene za to, ili se barem naknadno ogradi od takvih izjava.

Ironično je da je frontmen Đorđević nakon koncerta izrazio nadu da će Nikšić dobiti status Evropske prijestonice kulture.

Nikšić je decenijama gradio imidž grada posebne supkulture u Crnoj Gori i šire, i svako djelovanje od strane nadležnih koje ide na ruku urušavanja tog imidža, ali i diskurs koji čini da se neki njegovi stanovnici osjećaju ugroženo, mora biti iskritikovano i odbačeno.

Team Korina | 10. 7. 2024.

O nama

Udruženje Korina je registrovano nevladino i neprofitno udruženje građana koje djeluje u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Naša misija je rad na poboljšanju sistema koji treba da doprinese boljem suživotu između ljudi, životinja i prirode.

Copyright 2024 Korina. Sva prava zadržana.