Granična policija internim naredbama opstruira izlazak državljana Crne Gore iz zemlje

Od 1. aprila 2021. godine smo od strane Sektora granične policije upoznati sa postojanjem interne naredbe usvojene poslednje sedmice marta kojom je naređeno da se građanima opštine Nikšić i drugih susjednih opština ne dozvoljava napuštanje teritorije Crne Gore u pravcu Bosne i Hercegovine. Mjerama u cilju suzbijanja pandemije nijednom odredbom nije ograničeno kretanje stanovništva Crne Gore ka inostranstvu. Upravo suprotno, naznačeno je da su svi granični prelazi otvoreni osim dva prelaza koja su otvorena samo u određenom terminu. Mjerama je zabranjen međugradski prevoz građana na teritoriji Crne Gore, ali se navedenim mjerama ni na koji način ne ograničava napuštanje zemlje. Podsjećamo i da od početka pandemije vlasti BiH nisu uvodile posebne mjere za ulazak crnogorskih državljana.

U komunikaciji sa građanima smo obaviješteni da je sprovođenje ove interne odluke svojevoljno, pa se dešava da određeni dio građana može da pređe granicu, dok se drugima to pravo uskraćuje istog dana. Putnicima koji se pozovu na nezakonitost takvog postupanja se dozvoljava prelazak granice, uz upozorenje da mogu platiti kaznu jer nemaju potvrdu. Iako smo se prvog aprila obratili ministru unutrašnjih poslova Sergeju Sekuloviću apelom za razrješenje ove situacije, i dobili povratnu informaciju iz njegovog kabineta da je dopis proslijeđen graničnoj policiji na izjašnjenje, upućeni smo da je već nedjelju dana situacija na graničnim prelazima nepromijenjena. Smatramo da netransparentno postupanje službenika granične policije naredbi koja nije javno objavljena dovodi u nepriliku sve crnogorske građane koji se iz privatnih ili poslovnih razloga zapute u inostranstvo.

UPDATE: Nedugo nakon našeg obraćanja ministarstvu, u direktnoj komunikaciji sa njima saznali smo da putnici iz Crne Gore mogu opet da nesmetano izlaze iz zemlje ka Bosni i Hercegovini na spornim graničnim prelazima. Do dana današnjeg nismo dobili odgovor iz kabineta ministra Sergeja Sekulovića, iako smo telefonskim putem obaviješteni da će on stići. I dalje je otvoreno pitanje ko je bio odgovoran za nelegalno ograničavanje kretanja crnogorskih građana 2021. godine.

Udruženje Korina / Korina Community ​

O nama

Udruženje za podsticanje suživota Korina je nevladino i neprofitno udruženje osnovano u aprilu 2017. godine sa sjedištem i djelovanjem na teritoriji Crne Gore. Skraćen naziv udruženja je Udruženje Korina. Naša misija je podsticanje suživota između ljudi, životinja i prirode. PIB: 11036538

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.