U Plužinama otpočela akcija „Čitač”, komunalna policija opskrbljena čitačima čipova za pse

Ove nedjelje u Plužinama otpočela je akcija „Čitač” koja ima za cilj da podstakne vlasnike pasa na teritoriji opštine da propisno identifikuju svoje pse i sankcioniše one koji se ogluše da to urade i nakon upozorenja komunalne policije. Tim Korina Animals je uručio dva čitača čipova komunalnom inspektoru Nikoli Cicmilu koji je zahvalio na ovoj donaciji i poručio da je donacija čitača plod saradnje Opštine Plužine i Udruženja Korina i da se nada da će ta saradnja u budućnosti biti još bolja. „Posebno smo ponosni jer smo prva lokalna samouprava u Crnoj Gori koja je sprovela jednu ovakvu akciju, a posjedovanje čitača u značajnoj mjeri će olakšati održavanje komunalnog reda na teritoriji opštine Plužine‟, rekao je on.

Komunalni inspektor Nikola Cicmil
Ponosni smo što smo prva opština u Crnoj Gori koja je sprovela jednu ovakvu akciju – komunalni inspektor Nikola Cicmil

Na terenu su se komunalni policajci upoznali sa načinom rukovanja čitačem, a provjerom vlasničkih pasa ustanovljeno je da većina pasa nije čipovana, uključujući i pse koji se koriste za lov. Vlasnicima ovih životinja će biti uručen zapisnik o komunalnom nadzoru u kome su konstatovane nepravilnosti i određen rok u kojem vlasnici moraju propisno obilježiti svoje pse kod veterinara po svom izboru. U slučaju da to ne urade, komunalna policija će nakon isteka određenog roka vlasnike pasa sankcionisati novčanom kaznom putem prekršajnih naloga (novčana kazna) ili podnošenjem zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka.

Provjerom vlasničkih pasa ustanovljeno je da većina pasa nije čipovana, uključujući i pse koji se koriste za lov

U Crnoj Gori je od septembra 2019. godine u funkciji centralni registar pasa što znači da ako napustite ili izgubite psa na jednom kraju zemlje, njegovi podaci se mogu očitati u veterinarskoj ambulanti na drugom kraju zemlje ukoliko pas završi tamo i obrnuto. Ovo osigurava da niko ko namjerno napusti psa ne prođe nekažnjeno, kao i da niko ne može prisvojiti tuđeg psa a da to ne bude otkriveno. Trenutno lokalne samouprave nemaju pristup ovoj bazi, ali ga mogu imati u saradnji sa veterinarskim službama u svojim opštinama.

Tim Korina Animals je sproveo prvo brojanje pasa u Plužinama u septembru 2020. godine, i od tada prati situaciju u vezi sa psima koji žive na ulici. Tokom prvog utvrđivanja brojnosti, broj bezdomnih pasa je bio sedam. Tri mjeseca nakon toga došlo je do oscilacija u tom broju, zbog sumnje na trovanje u centru grada, tako da je taj broj smanjen na pet. Svi polno zreli psi su bili kastrirani, vakcinisani protiv bjesnila i očišćeni od parazita. Od svih pasa koji su prošli kroz naš program i vraćeni na svoju lokaciju, svakom se prije ili kasnije izgubio trag, a trovanja uličnih i vlasničkih pasa se dešavaju i dalje. Počinioci i dalje nisu pronađeni, zbog toga je neophodno smanjiti broj pasa koji borave na ulicama Plužina humanim metodama, kao što je kontrola mikročipovanja i sankcionisanje neodgovornih vlasnika, uključujući i lovce.

Odjeljenje za inspekcijske poslove opštine Plužine, komunalna policija i Udruženje Korina – tim Korina Animals će uz podršku Opštine Plužine kroz projekat #OPS2021 (Odgovornost prije svega) nastaviti sa ovim aktivnostima do kraja godine, u sklopu kojih je planirano subvencionisanje određenog broja sterilizacija i vakcina na bjesnilo kako bi se olakšalo izdavanje pasoša za pse.

Zajedničko saopštenje tima Korina Animals i komunalne inspekcije i policije Plužine

O nama

Udruženje za podsticanje suživota Korina je nevladino i neprofitno udruženje osnovano u aprilu 2017. godine sa sjedištem i djelovanjem na teritoriji Crne Gore. Skraćen naziv udruženja je Udruženje Korina. Naša misija je podsticanje suživota između ljudi, životinja i prirode. PIB: 11036538

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.