U Nikšiću kreće popis vlasničkih pasa, trajaće dva i po mjeseca

Obavještavamo zainteresovanu javnost da će u Nikšiću ove nedjelje početi popisivanje kućnih ljubimaca-pasa na teritoriji opštine, koje će trajati dva i po mjeseca i obuhvatiće sve 32 mjesne zajednice. Popisivanje će vršiti obučeni anketari, dok je sami popis dio programa javnog rada „Sprovođenje popisa kućnih ljubimaca (pasa) kao dio kontrole populacije pasa na teritoriji opštine Nikšić”, koji u partnerstvu sprovode Udruženje Korina, Opština Nikšić i Zavod za zapošljavanje Crne Gore, uz podršku međunarodne organizacije Network for Animals i lokalnih veterinarskih ambulanti.

Ovo je prvi ovakav popis u Crnoj Gori, i sprovešće se upravo u najvećoj opštini u bivšoj Jugoslaviji. Cilj popisa je da obezbijedi sveobuhvatne, kvalitetne i uporedive podatke, koji su izuzetno značajni za kreiranje politike kontrole populacije pasa i izradu lokalnog plana koji je Opština Nikšić dužna da usvoji do kraja drugog kvartala 2023. godine. Krajnji cilj programa jeste da Opština razvije održiv lokalni Program kontrole populacije pasa koji je zasnovan na više vrsta istraživanja. Program treba da predstavlja jasnu mapu puta za lokalnu samoupravu – korake koje ona treba da preduzme da bi trajno riješila probleme koji se vezuju za napuštene pse, na human i efikasan način i sa najmanje moguće troškova.

Podsjećamo sve vlasnike pasa da su dužni da obezbijede identifikaciju, registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš). 

Identifikaciju i registraciju pasa vrše veterinarske ambulante, specijalističke veterinarske ambulante i veterinarska služba koje podatke o identifikaciji i registraciji dostavljaju Upravi za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove, radi upisa u Centralni registar pasa, koji je formiran krajem 2019. godine. Veterinarska organizacija dužna je da držaocu psa izda potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila i da podatke o psima koje je identifikovala i registrovala upiše u registar pasa. 

Ovo je prvi ovakav popis u Crnoj Gori, i sprovešće se upravo u najvećoj opštini u bivšoj Jugoslaviji.

Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nijesu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru.

Identifikacija pasa vrši se mikročipovima. Prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka.

Novčana kazna za nepostupanje po ovim odredbama zakona iznosi od 100 eura do 1.000 eura za fizička lica, u skladu sa Zakonom o veterinarstvu.

Team Korina | 15. 8. 2022.

UPDATE: Popis je produžen do 7. decembra 2022. godine.

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.