U Nikšiću počela izgradnja prve slobodne zone za pse u zemlji

Dog in a forest

U četvrtak 27. juna ozvaničeni su radovi na početku izgradnje slobodne zone za pse u Nikšiću, u mjestu Studenačke Glavice svega par kilometara od centra grada. Predstavnici Opštine Nikšić su opisali projekat koji je dio prvog Lokalnog plana za kontrolu populacije pasa koji je nedavno usvojen u lokalnoj skupštini.

Slobodna zona će se prostirati na 20.000 kvadratnih metara i moći će da primi daleko više pasa nego aktuelno opštinsko sklonište za napuštene životinje u Bresticama, koje će i dalje nastaviti sa radom.

Udruženje Korina, čiji su predstavnici prisustvovali početku radova, smatraju da je ovo ambiciozan poduhvat koji može da ima dugoročnog uspjeha, ali jedino ako se dobrobit pasa i zaposlenih, kao i zaštita javnog zdravlja stave na prvo mjesto i usvoje procesi i procedure koji će biti detaljni i strogo poštovani.

Neophodno je da bude uvažena riječ struke, ali i građana i volontera koji brinu o bezdomnim psima u svojim mjesnim zajednicama.

U suprotnom, neće biti opravdanja za propuste koji mogu imati negativne posledice i za pse koji će biti premješteni sa ulica i iz naselja u kojima borave, i za zaposlene koji će imati direktan kontakt sa psima.
Zbog toga je neophodno da se čuje riječ struke, ali i građana i volontera koji brinu o bezdomnim psima u svojim mjesnim zajednicama. Treba na sve moguće načine pokušati spriječiti da se voljeni psi u zajednici premjeste u slobodnu zonu sa ciljem da time imaju još veću zaštitu, a da volonteri koji su brinuli o njima kasnije čuju da su psi stradali u slobodnoj zoni.

Ambicije da kažemo da su ulice rasterećene od nekoliko stotina pasa i time navodno riješen problem pasa lutalica (koji može biti riješen samo tretiranjem uzroka), ne smiju prevladati nad nečim što je zaštita dobrobiti tih životinja koje nisu birale da se rode na ulici ili budu nekažnjeno ostavljene na istoj.

Team Korina | 28. 6. 2024.

O nama

Udruženje Korina je registrovano nevladino i neprofitno udruženje građana koje djeluje u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini.

Naša misija je rad na poboljšanju sistema koji treba da doprinese boljem suživotu između ljudi, životinja i prirode.

Copyright 2024 Korina. Sva prava zadržana.