Počinje besplatna registracija i vakcinacija pasa u Nikšiću, vlasnici da se prijave

U opštini Nikšić će krajem ovog mjeseca početi besplatna identifikacija, registracija i vakcinacija protiv bjesnila za sve vlasničke pse, u sklopu projekta „Odgovornost prije svega #OPS2023” koji sprovodi Udruženje Korina. Ovaj projekat ima za cilj da kroz poboljšanje načina držanja vlasničkih i lovačkih pasa doprinese smanjenju broja napuštenih pasa na human i sistemski način i poboljšanju javnog zdravlja na teritoriji opštine Nikšić. Ideja projekta je da dugoročno doprinese kontroli populacije napuštenih pasa u ovoj opštini.

Tokom realizacije projekta biće obuhvaćene mnogobrojne aktivnosti koje se tiču zaštite dobrobiti pasa, dok će akcenat biti stavljen na obilazak 32 mjesne zajednice i vršenje identifikacije (mikročipovanja), registracije i vakcinacije protiv bjesnila po domaćinstvima (od vrata do vrata) i/ili u veterinarskoj ambulanti kod odabranog veterinara, kao i podizanje svijesti o zaraznim bolestima pasa sa posebnim fokusom na lajšmaniozu.
Svi vlasnici pasa u Crnoj Gori dužni su da obezbijede identifikaciju (mikročipovanje), registraciju i vakcinaciju psa protiv bjesnila, kao i da posjeduju potvrdu o upisu u registar i vakcinaciji psa protiv bjesnila (pasoš).
Identifikaciji pasa podliježu svi novorođeni psi koji se nalaze na teritoriji Crne Gore i to najkasnije 90 dana od datuma rođenja, odnosno prilikom prve vakcinacije protiv virusnih bolesti ili napuštanja legla. Identifikaciji podliježu i uvezeni psi koji nisu trajno identifikovani, a identifikacija se vrši 15 dana od dana ulaska u Crnu Goru.
Identifikacija pasa vrši se mikročipovima. Prilikom identifikacije psi dobijaju svoj jedinstveni identifikacioni broj koji se unosi u Centralnu bazu podataka. Mikročip za identifikaciju pasa i mačaka sastoji se od jedinstvenog petnaestocifrenog broja.

Pozivamo sve zainteresovane građane da se prijave porukom na broj +382 (0) 69 90 07 07 (SMS, Viber, WhatsApp) ili putem društvenih mreža @teamkorina.

Novčana kazna za fizička lica, odnosno vlasnike koji odbiju da izvrše registraciju svojih pasa iznosi od 100 eura do 1.000 eura, a ovom prilikom vlasnicima pasa iz Nikšića će biti pružena mogućnost da svoju zakonsku obavezu ispune potpuno besplatno.
Pozivamo sve zainteresovane građane da se prijave porukom na broj +382 (0) 69 90 07 07 (SMS, Viber, WhatsApp) ili putem društvenih mreža @teamkorina.
Projekat #OPS2023 je podržan u okviru Regionalnog programa lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu 2 – ReLOaD2, koji finansira Evropska unija, a sprovodi UNDP u partnerstvu sa četrnaest lokalnih samouprava, među kojima je klaster „Zajedno Nikšić i Plužine”.

Team Korina Montenegro | 10. 10. 2023.

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.