Najcrnji dan: Stotine hiljada životinja na crnogorskim farmama stradalo u najvećim mukama

two goats

U Crnoj Gori se u proteklih tri dana desio nezapamćen pomor domaćih životinja. Na farmi kod Nikšića izgorjela je farma koza i tom prilikom je u požaru stradalo oko 300 koza sa jaradima. U istom periodu, na živinarskoj farmi kod Danilovgrada uginulo je 200 hiljada kokošaka od toplotnog udara zbog kvara na električnim instalacijama.

Očekivano je da su zvanična reagovanja okrenuta u pravcu nadoknade štete, naplate osiguranja, uništavanja leševa i nastavka snabdijevanja tržišta, i već se govori o nabavci hiljada novih životinja koje će zamijeniti ove koje su stradale. Međutim, skoro niko osim sporadičnih komentara na portalima se ne obazire na činjenicu da su pored nežive imovine stradala i svjesna bića koja su u stanju da osjete bol, patnju, strah i stres (što je prepoznato i u crnogorskom Zakonu o zaštiti dobrobiti životinja). I te kako su ih osjetila.

Iako se vrijednost stradalih životinja procjenjuje na milion eura, njihovi životi su zapravo bili bezvrijedni.

Sačekaćemo da se utvrdi kako je došlo do nezgoda ovakvih razmjera i da vještaci odrade svoj posao, ali ono što možemo sa sigurnošću da tvrdimo je da je industrija masovne proizvodnje hrane životinjskog porijekla štetna za životnu sredinu, a smrtonosna za životinje, koje uvijek skončaju na najgori mogući način, samo što je to ovaj put bila nepredviđena nesreća.

U tom pogledu, pozdravljamo najave koje dolaze iz Evropske komisije i Evropskog parlamenta koji su podržali inicijativu više od milion EU građana koji traže zabranu uzgajanja domaćih životinja u kavezima. Kada to bude usvojeno, a Evropska komisija obećava da hoće, Crna Gora će kao zemlja kandidat za članstvo morati da se prilagodi novim regulativama, što će uticati na sve proizvođače mesa, jaja i mlijeka kod nas. To će biti veliki korak u političkoj borbi za prava životinja, iako ga mnogi smatraju ugrožavanjem industrije, dok ostali pak smatraju da su promjene spore.

Do tada, svi možemo dati svoj doprinos većoj zaštiti dobrobiti životinja tako što ćemo promijeniti svoje navike u ishrani, ali prije svega naše poimanje o važnosti i cjelovitosti jednog života koji je krhak i nevidljiv kao životi i smrti životinja u industriji proizvodnje hrane.

Tim Korina Animals / Udruženje Korina

O nama

Udruženje za podsticanje suživota Korina je nevladino i neprofitno udruženje osnovano u aprilu 2017. godine sa sjedištem i djelovanjem na teritoriji Crne Gore. Skraćen naziv udruženja je Udruženje Korina. Naša misija je podsticanje suživota između ljudi, životinja i prirode. PIB: 11036538

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.