Krivično djelo koje je prošlo ispod radara Vojske CG

Početkom jula ove godine u kasarni 13. jul u Nikšiću kojom rukovodi Vojska Crne Gore otrovana su četiri psa koja su tu boravila godinama.

Iako po našim saznanjima nije izvršena obdukcija, osnovano sumnjamo da je u pitanju krivično djelo mučenje i ubijanje životinja, jer su sva četiri uginula psa imala tipične simptome trovanja: nagon za rashlađivanjem, nadutost tijela i žuti iscjedak iz usta i nosa. Tijela pasa su u međuvremenu zakopana, bez obavljene obdukcije.

Psi koji su stradali su živjeli na prostoru kasarne već nekoliko godina i veliki broj vojnika ih je volio i brinuo o njima. Moguće je ipak da su malom broju pojedinaca smetali, jer pojedinačna trovanja na teritoriji Nikšića su česta pojava. Ipak, ko god da stoji iza trovanja, psi su uginuli na prostoru kasarne, a leševi su već ušli u fazu raspada dok je informacija došla do nas, što upućuje na to da istraga nije započeta na vrijeme.

Upoznali smo ministarku odbrane Oliveru Injac sa tim da starješine Vojske Crne Gore nijesu prijavile ovaj slučaj ni civilnoj ni vojnoj policiji, već je vojna policija reagovala tek nakon našeg interesovanja, ali ne na očekivani način.

Posebno izražavamo zabrinutost zbog toga što su predstavnici Vojske, uključujući i vojnu policiju pokazali mnogo više interesovanja za to kako su ove informacije isplivale u javnost, od toga ko je počinio krivično djelo i zašto ono nije na vrijeme procesuirano.

Pohvaljujemo ukoliko su istiniti navode da su u pojedinim kasarnama nakon ovog događaja izdata naređenja da se životinje koje borave u njima ne diraju, ali bez adekvatne istrage i otkrivanja istine o tome šta se desilo u kasarni 13. jul ostaće mrlja na Vojsci Crne Gore da se ovakva krivična djela vrše ispod njenog radara i umjesto da se rješavaju, djeluje kao da se zataškavaju.

Vojska bi trebalo da bude oličenje hrabrosti, junaštva i zaštite slabijeg, a ovakva dešavanja šalju oprečnu poruku među samim vojnicima koji se obučavaju da budu poštovani u društvu zbog uloge koju obavljaju za svoju zemlju, i narušavaju ugled Vojske Crne Gore. Način na koji vojna policija sprovede istragu o ovim trovanjima bi to moglo da promijeni.

Tim Korina Animals je odmah po saznanju podnio prijavu Centru bezbjednosti Nikšić, i istraga je i dalje u toku. Međutim, civilna policija ne može reagovati i ući na prostor kasarne bez ovlašćenja vojne policije, stoga ćemo sačekati da vidimo kako će se situacija dalje razvijati. Ali četiri psa koja su uginula u najvećim mukama u ovoj julskoj vrućini na mjestu koje su smatrali svojim sigurnim domom nema, a mnogi vojnici žale za njima, iako to ne smiju javno da kažu. Zato smo mi rekli.

Izvor: Udruženje Korina / tim Korina Animals

O nama

Udruženje za podsticanje suživota Korina je nevladino i neprofitno udruženje osnovano u aprilu 2017. godine sa sjedištem i djelovanjem na teritoriji Crne Gore. Skraćen naziv udruženja je Udruženje Korina. Naša misija je podsticanje suživota između ljudi, životinja i prirode. PIB: 11036538

Copyright 2021 Korina. Sva prava zadržana.